sábado, 24 de enero de 2015

Timkat

El Timkat és una festa otodoxa i és una de les celebracions més importants d'Etiòpia . És la festa de l'epifania i commemora el moment en el qual el nen Jesús va ser presentat per Déu als humans. Es
commemora el moment del bateig del nen Jesús i per això es celebra aprop de llacs o rius. 


Igual que per la celebració del Meskel, tota la ciutat surt al carrer i camina conjuntament fins al llac. En la imatge podem veure a la Júlia acompanyada per una de les seves alumnes. Les dones van vestides a la manera tradicional, amb el cabell cobert amb el mocador blanc típic, la netella


En aquesta imatge podem constatar que és poca la gent que es queda a casa. Si aquestes concentracions no fossin per motius religiosos sinó per protestes en contra del govern, el país aniria diferent. Malauradament, manifestar-se en aquest país no és massa bona idea. La repressió policial es multiplica per tres o per quatre en relació a casa, i no és poc. 
Com es pot veure en la foto, els voluntaris ens vam mesclar amb els autòctons en una jornada festiva i alegre. 


Fa uns anys tant homes com dones lluïen vestits tradicionals. Actualment només són les dones les qui vesteixen així. Els homes van amb les seves millors gal·les d'estil europeu.


 Ens apropem al llac però no hi arribarem amb claror de dia. L'abscència de llum no és quelcom que preocupi als habitants de Zway. De fet, molts dels participants de la festa dormiran a la vora del llac. Amb el primer raig de sol es llevaran i faran una nedada pel llac, simulant així el bateig de Crist.


L'Etagen li explica a la Júlia una de les tradicions del Timkat. Els nois cerquen les noies que els agraden i els llencen llimones demostrant el seu interès cap a elles. Les noies que reben les llimones tenen dues opcions: quedar-se amb la llimona o deixar-la caure a terra. Les noies que conserven les llimones demostren que estan solteres i tenen interés en tenir una cita amb el noi. El noi ha de fer un següent pas per tal de que la cita es concreti. S'acosta a parlar amb la noia i li dóna el seu número de telèfon o acorda una hora i lloc per a quedar. 


Hi ha varis grups de nois que porten pals i es desplacen corrent i cantant. De tant en tant, fan un cercle que envolta a dos del nois. Els que queden al mig, es "barallen" picant-se amb els pals per demostrar la seva virilitat. És més coreografia que lluita, però s'ha d'estar alerta si no es vol rebre una garrotada.

1 comentario:

  1. Eii! què tal? veig que esteu bé! Interessant el tema llimones! Gràcies per acostar Etiòpia a Terrassa! :)

    ResponderEliminar