domingo, 21 de septiembre de 2014

Sortim de nit

Divendres passat vam fer la nostra primera sortida nocturna. Vam sortir de casa passades les 20.00 quan tot ja era negra nit. Entre les 20.00 i les 20.30 els watchmen (o vigilants) tanquen les portes del compound (o recinte de les monges). A banda, el carrer del compound també queda tancat per dues portes situades a cada extrem del mateix. Durant el dia aquestes dues portes estan obertes i el carrer és una artèria més del poble. Durant la nit queda tancat i els vilatans han d’agafar un carrer paral·lel alternatiu si volen accedir a l’altra banda. Pel que ens han dit, aquestes dues portes que tanquen el carrer van ser fetes a petició de les monges.  A la nit el carrer s’omplia de borratxos, drogoaddictes i individus varis que intentaven saltar les tanques i accedir al compound. D’aquesta manera han guanyat amb seguretat i tranquilitat però els voluntaris hem perdut llibertat de circulació. M’explico: durant la nit, a l’estar tancades les portes que tallen el carrer has de quedar a una hora concreta per tal de que el watchman surti del compound i vagi fins a la porta del carrer per obrir-te. Des del carrer el watchman és massa lluny com per sentir-nos picar a la porta i encara no tenim mòbil per avisar-lo.  Així doncs, tal que Ventafocs, vam quedar a mitjanit amb el guarda perquè ens vingués a obrir la porta. No podíem tornar més tard perquè si no, ens trobaríem sense poder entrar a casa. 

Vam caminar una mitja horeta fins al lloc on soparíem. El Tourist Hotel té el restaurant més car de Ziway i només gent adinerada pot permetre’s anar-hi. El restaurant és un espai ampli a l’aire lliure amb unes 10 o 12 taules i un aforament d’unes 50 persones màxim. Quan vam arribar nosaltres hi havia només un parell de taules ocupades per homes i 4 o 5 cambrers, a banda del metre, disposats a servir-nos. Vam començar per demanar la beguda. Quatre vam demanar cervesa nacional, ampolla de mig litre. La resta Coca-cola (segons la pronuncia del cambrer etíop “cock”).  Per menjar vam demanar cinc plats a compartir: Peixet amb salsa de tomàquet i arròs, peix a la graella, una cassoleta de carn de vedella, injera variada i injera amb una salsa de verdures especial. Per sorpresa nostra van servir-nos amb molta celeritat i vam començar a menjar vora les 21.00. Tot era molt bo, de fet vam repetir de carn de vedella i del peixet amb arròs. A destacar: menjar peix amb les mans és força complicat. Vam demanar la factura: 576 birr. Vam dividir entre 8 i vam pagar. La majoria dels nostres conciutadans no es poden permetre el luxe de gastar-se uns 72 birr per sopar. Per nosaltres, un sopar excel·lent per menys de 3 euros.  Hi ha un contrast de preus molt gran entre els productes nacionals, que són molt barats, i els productes d’importació, que són molt cars. Per exemple un pot de nocilla de la mida d’un vas petit costa 80 birr (gairebé 4 euros), més que el nostre luxós sopar.

En sortir del restaurant ens en vam anar a un local a prendre algo. El local, ben aprop del Tourist Hotel, devia fer uns 30 metres quardats. Hi havia una petita barra a una cantonada i tres zones amb sofàs.  Feien música en directe. Els músics eren tres: un noi que tocava els tambors, un jove que tocava el masenqo (el revesavi del violí amb només una corda) i una noia que cantava i picava de mans. A banda d’ells tres, hi havia un parell de xicots d’entre 16 i 18 anys que ballaven i convidaven a la gent a ballar. Aquests dos nois tenien la condició física d’un atleta de primer nivell. Movien el cos a una velocitat sorprenent i feien moviments pràcticament de dislocació d’ossos. No cal comentar que tenien la flexibilitat pròpia de les ballarines de ballet. A banda d’aquests cinc professionals que treballaven com a animadors del local, també vam poder veure algunes noies que duien la mateixa faldilla de quan tenien 10 anys i eren molt amables amb els homes. Vam estar fent una cervesa i disfrutant de la música fins que van ser les 23.30 i vam anar a peu cap a casa. A aquelles hores de la nit poca gent hi havia pel carrer, cap dona, només vam veure homes. Va ser una gran nit. A continuació en teniu les fotos. 

Nota dels autors: l'última foto es treta d'internet, però si ens haguéssim atrevit, la nostra càmara hagués fotografiat la mateixa imatge.    









 

4 comentarios:

  1. Moooolt xulo!!!!!!uauuuuuu, molt b asta escapadeta nocturna!!!!! I moooltes gràcies x les fotos!!!!! Us anyoro moltissim

    ResponderEliminar
  2. Quanta alegria en aquestes fotos!!! que bé!!! i quin menjar renoi!!! i quin peix!!!... jo ho he vist amb carn però amb peix!!! M'ha agradat la vostra referencia del conte de la Ventafocs. Segur que existeix la ventafocs etiop. Si és donés la bonica coincidència de que algú us l'explica no dubteu en apuntar-vos-el. Tinc l'afganessa, la nigeriana i m'encantaria l'etiop. Cadascuna té la seva particularitat però a les 12 sempre passa alguna cosa.
    MOlts petons i abraçades
    Teresa

    ResponderEliminar
  3. Estic d'acord amb el tema dels contes, pot ser molt interessant saber-ne algun dels seus. Només cal preguntar als nens. El canvi de moneda és clau també per entendre l'empobriment.
    Pobre gent.
    Gràcies pel bloc aventurers!

    ResponderEliminar
  4. Estic d'acord amb el tema dels contes, pot ser molt interessant saber-ne algun dels seus. Només cal preguntar als nens. El canvi de moneda és clau també per entendre l'empobriment.
    Pobre gent.
    Gràcies pel bloc aventurers!

    ResponderEliminar